Stiri din tulcea

ANRE reacționează după ce Tulcea Gaz a cerut retragerea licenței! „Să rezolve mai întâi problema clienților”

16 noiembrie 2021
ANRE reacționează după ce Tulcea Gaz a cerut retragerea licenței! „Să rezolve mai întâi problema clienților”

ANRE reacționează după ce Tulcea Gaz a cerut retragerea licenței! „Să rezolve mai întâi problema clienților”

Furnizorii de gaze nu mai pot renunţa la licenţă dacă nu rezolvă mai întâi problema clienţilor lor, au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„ANRE a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte”, au precizat reprezentanţii ANRE.

Potrivit acestuia, mai există şi situaţia în care unui furnizor i se retrage automat licenţa pentru că nu mai are contract cu Transgaz, însă, în acel caz, furnizorul îşi asumă plata unor dezechilibre în sistem.

În ultimele două luni, ANRE a primit şase cereri de renunţare la licenţa de furnizare a gazelor. Cei mai mari dintre furnizorii care au cerut acest lucru sunt Restart Energy, cu aproape 23.000 de clienţi, şi Tulcea Gaz, cu aproape 16.000 de clienţi, restul având un număr nesemnificativ de consumatori.

„Niciun consumator nu riscă să rămână nealimentat cu gaze. ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă (FUI), adică un furnizor care îi poate prelua la preţul cel mai mic. ANRE poate obliga respectivul FUI să preia aceşti clienţi”, au adăugat responsabilii reglementatorului.

Aceştia au mai spus că au primit o cerere din partea Engie de a renunţa la statutul de furnizor de ultimă instanţă, însă ANRE poate obliga compania să fie FUI dacă are preţurile cele mai mici din piaţă.

Ieri, majoritatea consumatorilor tulceni racordați la Tulcea Gaz au aflat dintr-un afiș postat pe ușa instituției că firma a cerut retragerea licenței și că vor fi preluați de Engie. În ce condiții și la ce preț de furnizare, nu se știe oficial! Același anunț apare și pe site-ul Tulcea Gaz fără alte informații!

Tulcea gaz retragere licenta 1

(Sursă: agerpres.ro)