ANRE propune plata în rate a facturilor la gaze naturale

24 februarie 2023 | Actualitate
ANRE propune plata în rate a facturilor la gaze naturale

ANRE propune plata în rate a facturilor la gaze naturale

Una din modificările importante propuse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) legat de Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali este plata în rate a facturilor, la cererea clientului final aflat în stare de vulnerabilitate, notează avocatnet.ro.

În plus, cu scopul de a rezolva chestiuni aflate deja în interesul opiniei publice, se propune și soluționarea plângerilor legate de facturi, fără achitarea prealabilă a sumelor datorate, precum și transparența furnizorilor privind costurile incluse în factură.

Noile reguli ar urma să intre în vigoare după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Proiectul de Ordin modifică și completează Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul Președintelui ANRE nr. 29/2016, și a fost pus în dezbatere publică în urmă cu 2 zile (22 februarie 2023).
ANRE a emis reglementări similare și privind facturile la electricitate.

Potrivit noului act normativ propus de ANRE, orice client final al serviciilor de furnizare de gaze naturale, care se încadrează în categoria clienților vulnerabili (pensionari, beneficiari de ajutoare sociale sau indemnizații de handicap etc.), poate, la cerere, să beneficieze de cel puțin trei luni eșalonare la plata sumelor datorate.
Eșalonarea la plată a facturilor poate fi urmată de schimbarea furnizorului sau de denunțarea contractului unilateral de către client.

O altă modificare semnificativă se referă la platforma online POSF ce va fi corelată cu sistemul de furnizare de gaze naturale.
Apicația POSF a fost dezvoltată de ANRE pentru o mai largă comunicare între clienții finali și piața furnizorilor de energie electrică și gaze naturale și este destinată, de asemenea, schimbării online de către clientul final a furnizorilor de gaze naturale și electricitate sau a comparării prețurilor utilizate de diferiți furnizori.
După intrarea în vigoare a noului ordin, vei avea ocazia să îți schimbi mult mai simplu furnizorul, prin înregistrarea în platforma online POSF.

O altă modificare importantă va duce la o mai mare transparență în ceea ce privește informarea consumatorului prin intermediul facturii.
Mai exact, factura va avea o nouă formă ce va cuprinde, pe lângă datele care deja apăreau până în acest moment (detalii referitoare la identificarea furnizorului și clientului final, cod client, suma totală de plată etc.), și alte diferite tipuri de costuri incluse în suma de achitat.

În ceea ce privește schimbarea procedurii de soluționare a plângerilor clienților referitoare la sumele înscrise în facturi, ANRE propune ca să nu mai existe obligația de a plăti factura pentru care a depus o reclamație sau plângere.

(sursă info, foto : avocatnet.ro, fb anreromania)

Alte Articole

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

Apelul ISU Tulcea, după ce un turist a fost luat de apele Dunării

13 iunie 2024

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea Sfântu Gheorghe din județul Covasna, în timp ce se afla la pescuit pe malul brațului Sf. Gheorghe a dispărut în apele Dunării…

CISTESTE MAI MULT
Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

Bilantul ARBDD, la finalul prohibiției generale din acest an

13 iunie 2024

Prohibiția generală pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial pe teritoriul RBDD, stabilită pe o durată de 60 zile, este absolut necesară pentru a permite reproducerea naturală a resursei…

CISTESTE MAI MULT