Stiri din tulcea

Angajații din educație avertizează Guvernul: Vă dăm în judecată dacă trebuie să plătim testele

17 septembrie 2021
Angajații din educație avertizează Guvernul: Vă dăm în judecată dacă trebuie să plătim testele

Angajații din educație avertizează Guvernul: Vă dăm în judecată dacă trebuie să plătim testele

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” avertizează Guvernul că vor ataca în justiție „orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19”, potrivit unui comunicat de presă, relatează Digi24.

Cadrele didactice dau vina pe Guvern pentru eșecul campaniei de imunizare și spun că angajații din învățământ nu trebuie să suporte ei costul acestei situații. Sindicaliștii care le reprezintă interesele susțin că că vor ataca în instanță orice act care îi va obliga să se testeze anti-COVID pe banii lor.

Sindicaliștii susțin că potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis și aduc ca argument art. 175, conform căruia, „Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați”. Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator, susțin cele două federații sindicale.

În al doilea rând, sindicaliștii spun că Guvernul nu și-a îndeplinit obiectivul asumat încă din martie 2021 de a vaccina 70% din populație, „cifră care conducea la imunizarea de masă”.

Dacă Guvernul își respecta obiectivul și, prin campaniile publice, determina 70% din populația României să se vaccineze, ajungeam la imunizarea de masa, iar astăzi nu mai eram sub amenințarea acestui val 4. Eșecul guvernanților nu trebuie decontat de angajații din învățământ. Având în vedere cele prezentate mai sus și ținând cont că peste 60% (193.430 de persoane) dintre angajații din învățământ s-au vaccinat deja, considerăm că orice act normativ prin care se vrea introducerea testării cu plată este atât ilegal, cât și imoral”, se mai precizează în comunicat.

Reacția sindicatelor din învățământ a venit după ce Raed Arafat a declarat de curând la Digi24, că trebuie legiferat vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pe banii angajaților, în cazul unor categorii profesionale, precum cele din M.A.I, sănătate și învățământ.

„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie”, a spus șeful DSU, caz în care testarea nu va fi finanțată de stat, din moment ce autoritățile pun la dispoziție vaccin gratuit. „Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede”, a mai spus Raed Arafat.

sursă info și foto: digi24.ro