Amenzi de peste 2,8 milioane de lei, aplicate de ANCOM în 2022

26 ianuarie 2023 | Actualitate
Amenzi de peste 2,8 milioane de lei, aplicate de ANCOM în 2022

Amenzi de peste 2,8 milioane de lei, aplicate de ANCOM în 2022

 

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a desfășurat peste 3.400 (3.451) de controale în anul 2022, în urma cărora ANCOM a transmis 195 de notificări și a aplicat 636 de avertismente și 347 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.809.400 de lei, sumă ce constituie venit la bugetul de stat, conform unui comunicat de presă ANCOM, primit la redacție.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații asigură aplicarea și respectarea prevederilor legislației și reglementărilor impuse de Autoritate în vederea promovării concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor.

Potrivit directorului Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM, Cristin Popa, „se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, dar cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piața de comunicații electronice.

Anul trecut, ANCOM a efectuat 1.988 de acțiuni de control pe piața de comunicații electronice, contravenienții primind 195 de notificări, 287 de avertismente și 122 de amenzi , în valoare de 2.004.200 de lei.

Cele mai multe amenzi, în cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate de Autoritate furnizorilor de servicii de telefonie pentru încalcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfășurarea procesului de portare sau încalcarea altor obligații.

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, în urma cărora au fost aplicate 288 de avertismente și 178 de amenzi în valoare totală de 597.000 de lei.
Cea mai mare amendă a fost în valoare de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj CE necorespunzator.
În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 10.000 de lei, a sancționat introducerea pe piață a unor aparate ce nu aveau inscripționate adresa producătorului.

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în 2022 un număr de 483 de acțiuni de control, în urma cărora au fost aplicate 61 de avertismente și 47 de amenzi, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

(sursă info și foto : comunicat de presă ANCOM)

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT