Stiri din tulcea

Ajutorul de la stat pentru HoReCa a fost promulgat

2 ianuarie 2021
Ajutorul de la stat pentru HoReCa a fost promulgat

Ajutorul de la stat pentru HoReCa a fost promulgat

Ajutorul pentru agenții economici din domeniul ospitalității a fost promulgat, antreprenorii pot primi până la 800.000 de euro ajutor de stat și agenții economici sunt scutiți de impozit până la finalul lunii martie.

Noul an aduce vești bune pentru HoReCa. A fost publicată ordonanța care ajută sectorul greu încercat. Și asta înseamnă că un antreprenor poate să primească până la 800.000 de euro ajutor de stat.

În primul rând, Guvernul îi scutește pe antreprenori de plata impozitului specific până la la de 31 martie anul acesta.

De asemenea, statul acordă sub forma de granturi, 20% din pierderile înregistrate de agenții economici, în raport cu 2019.

Suma maximă pe care o poate primi un antreprenor ajunge până la 800 de mii de euro.

Guvernul a estimat că pot primi acest ajutor de stat 73.000 de beneficiari. Este vorba despre hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele și agenții de turism.

Restaurantele, scăderi uriașe

Agenția Națională de Administrare Fiscală a raportat Guvernului că restaurantele au avut o scădere a cifrei de afaceri de până la 40,5%. Iar hotelurile au pierdut două treimi din încasările din 2019.

Este vorba despre un domeniu care avea în decembrie 2019, 4,2% din totalul angajaților la nivel național.

Cei din HoReCa spuneau că 70.000 de angajați au fost concediați sau au ales singuri să se orienteze către alte domenii.

Practic, pierderile din domeniul ospitalității au ajuns la 5 miliarde de euro anul trecut. În cazul agențiilor de turism, vorbim de cele mai mari pierderi – peste 70% din cifra de afaceri.

sursa:alephnews.ro