Stiri din tulcea

Agitația din această perioadă ne poate face mai vulnerabili la capcanele din mediul online

19 decembrie 2022
Agitația din această perioadă ne poate face mai vulnerabili la capcanele din mediul online

Agitația din această perioadă ne poate face mai vulnerabili la capcanele din mediul online

Profitând de faptul că, în această perioadă a sărbătorilor, mulți utilizatori acționează în grabă pe online, cu o atenție distributivă, atacatorii cibernetici se deghizează în Moș Crăciun, în bancă, în servicii de curierat și chiar în autorități ale statului, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Prin urmare, trebuie să ne așteptăm la un volum mare de mesaje pe social media, prin sms sau e-mail, și de fiecare dată trebuie să ne asigurăm că sursa reală, expeditorul, este legitim, mai ales când există suspiciuni. Putem face o verificare pe un canal de comunicare alternativ.

„Scopul acestor mesaje special concepute de infractori cibernetici este de a sensibiliza, panica sau stimula potențialele victime, în funcție de caz, să facă o acțiune ce se va dovedi a fi dăunătoare pentru ei, datele sau dispozitivele lor : să acceseze un link sau să-și ofere date sensibile, crezând că sunt obligați să facă acest lucru ori că vor obține anumite avantaje (vouchere, premii, reduceri, etc.)”,
scrie echipa DNSC, ce ne pune la dispoziție un set de recomandări pe care să le urmăm în cazul în care, din neatenție, cădem în capcana infractorilor cibernetici.

„Cum procedez dacă am fost păcălit printr-un scam?” este disponibil pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Reamintim că există și un site pe care putem intra pentru a învăța cum să detectăm și să evităm principalele amenințări din online : sigurantaonline.ro., creat în cadrul unei campanii de conștientizare, derulată la nivel național de DNSC, Poliția Română și Asociația Română a Băncilor, alături de parteneri din zona privată.

(sursă info și foto : fb DNSC.RO)