Stiri din tulcea

Adolescenta de 15 ani care a sărit de la etajul 4, să se salveze din incendiu, este în stare critică

28 octombrie 2021
Adolescenta de 15 ani care a sărit de la etajul 4, să se salveze din incendiu, este în stare critică

Adolescenta de 15 ani care a sărit de la etajul 4, să se salveze din incendiu, este în stare critică

Fetița în vârstă de 15 ani, care a sărit aseară de pe geam de la etajul 4 să se salveze din incendiu, a fost transportată de urgență la Spitalul Județean Constanța. Potrivit managerului Spitalului Județean Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu din nefericire, adolescenta riscă să rămână paralizată, pentru că are fractură de coloană lombară.

Fata este în stare gravă. A fost adusă la UPU cu politraumatisme. Fracturi la mâini, picioare, chiar glezne, dar cel mai rău este fractura de coloană lombară, cu fragment osos în interiorul canalului medular. Aseară colegii mei au imobilizat-o și i-au făcut un computer tomograf, care a arătat acest fragment osos în canalul medular, care riscă să o lase paralizată pe viață, să nu își mai poată folosi picioarele. A fost transportată la Spitalul Județean Constanța, la neurochirurg, pentru a fi operată.

a declarat pentru Radio Delta, managerul Spitalului Județean Tulcea, doctor Tudor Năstăsescu. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Constanța, starea ei este stabilă, dar are multiple traumatisme, se fac încă investigații și se va stabili când se va interveni chirurgical.

Imagini dramatice au fost filmate, aseară, de o vecină:

WhatsApp Image 2021 10 27 at 22.50.391 WhatsApp Image 2021 10 27 at 22.50.39 WhatsApp Image 2021 10 27 at 22.50.40

Incendiul a izbucnit aseară în jurul orei 21:35 la un apartament de la etajul 4 al unui bloc de pe strada Eternității, vizavi de biserica Cimitirului Eternitatea. Focul a pornit din dormitor. În casă erau mama și copiii săi gemeni, un băiat și o fată. În starea de panică creată, într-un moment de disperare fata a sărit de la geam în încercarea de a se salva din calea flăcărilor. Mama și băiatul au reușit să se autoevacueze și să fugă pe scările blocului. Între vecinii martori care au ieșit afară s-a aflat și o femeie care a făcut recent un curs de prim ajutor, dar și un cadru medical ieșit la pensie de la Smurd. Împreună au hotărât să o mute pe fată din locul căderii, pentru că risca să fie arsă de resturile din incendiu. Femeia a scris următorul mesaj publicat pe grupul cursului de prim ajutor:

Bună seara! Acum 30 minute s-a produs o tragedie! O fetiță a sărit de la etajul 4 când apartamentul în care stăteau a luat foc ruptându-si piciorul și posibil coloana iar fratele ei a reușit să iasă pe ușă. Tragedia s-a întâmplat lângă blocul meu. Am ieșit am văzut fetița, toată lumea țipa să nu o mișc dar cădeau bucățele de material în flăcări. Am văzut că respiră, era în stare de șoc. Nu am mai stat pe gânduri când am văzut că o bucata de material a căzut pe piciorul ei topindu-i instantaneu o parte din colant. Am țipat la oameni si cu tot riscul am mutat victima cu grijă împreună cu alți doi. Nu știu dacă a fost cea mai înțeleaptă mișcare dar nu o puteam lasă să sufere alte leziuni din cauza focului. Acum o săptămână am avut cursul de prim ajutor dat consider că mai am foarte multe de învățat. Sănătate multă și curaj în salvarea oamenilor!

salvatoare incendiu tulcea

Pe grupul Mămici din Tulcea, binecunoscuta Laura Ghioc a transmis și ea un mesaj despre cât de important este un curs specializat de prim ajutor în astfel de situații:

Atunci când un curs de prim ajutor chiar salvează o VIAȚĂ și transformă o mămică într-o eroină, aproape de miezul nopții. Cursul salvator al domnului Vasile Vlașin a ajuns în acest an, în Tulcea, în două rânduri, ultima dată acum 10 zile. Și sunt onorată, să organizez la nivel local sosirea acestui OM extraordinar și trainer desăvârșit. Zeci de tulceni au învățat cum să intervină în situații critice. Ana-Maria, participanta la ultimul curs, a intervenit într-o situație dramatică.
Un incendiu izbucnit în această seară, la un bloc, pe Aleea Păunului (aproape de Casa Niculescu – Cimitir). Doi gemeni (frate și soră) au fost surprinși de un incediu izbucnit în apartamentul situat la etajul 4. Mama a reușit să intervină, să salveze băiatul, însă speriată de flăcări fata a sărit de la etajul 4. Un miracol a făcut ca ea să supraviețuiască unei asemenea căderi.
Aici a intervenit Ana-Maria, degajând mulțimea, a verificat funcțiile vitale ale fetei și a evacuat-o pe loc din zona de pericol (așa cum a învățat la curs), salvând-o pe aceasta de bucățile de lemn și flăcări care au căzut pe ea, încurajând-o, ținând-o trează și conștientă.
„Am acționat din instinct și nu m-am pierdut. Am constientizat cât de important este să știi ce să faci în astfel de situații. Dacă s-ar fi întâmplat înainte de curs nu as fi știut ce să fac, dar după curs am știut că TREBUIE să fac ceva! Viața are prioritate. Am înțeles atunci, așa cum domnul Vlașin ne-a învățat la curs că diferența dintre viață și moarte nu este mai mare de o secundă!”, ne-a zis Ana.
Pompierii au intervenit rapid pentru stingerea incendiului, iar Salvarea i-a preluat pe gemeni.
Dragă Ana-Maria, te considerăm o eroină, aflată la locul și momentul potrivit, ajutând-o enorm pe fetiță!
Un curs Părinți Salvatori chiar poate salva o viață. Ținem aproape, suntem pregătiți să susținem familia, deoarece apartamentul este profund afectat de incendiu și au cu siguranță mare nevoie de ajutor.
Cauza probabilă a incendiului va fi stabilită după cercetarea la fața locului efectuată de organele competente, a transmis în această dimineață purtătorul de cuvânt al ISU Delta Tulcea, Nicolae Botezatu.