Stiri din tulcea

Activități de promovare a lecturii în școlile tulcene

13 februarie 2023
Activități de promovare a lecturii în școlile tulcene

Activități de promovare a lecturii în școlile tulcene

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ce se sărbătorește în data de 15 februarie, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea, după cum a anunțat Ministerul Educației.

Concret, în timpul programului școlar, elevii vor fi încurajați să prezinte cartea preferată, să citească din ea și să discute pe marginea ei iar în cazul copiilor din ciclul antepreșcolar/preșcolar, cadrele didactice le vor citi cărți potrivite vârstei.

În plus, sunt încurajate și alte inițiative:
– cluburi de lectură organizate pentru elevi și împreună cu aceștia;
– întâlniri cu scriitori, traducători și ilustratori;
– ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte;
– vizite și/sau activități organizate la bibliotecă sau librărie, inclusiv prezentări ale serviciilor oferite de bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane;
– expoziții cu desene ale personajelor preferate;
– discuţii despre drepturile de autor;
– expoziții de carte organizate cu sprijinul editurilor și librăriilor.

La nivel local, Asociatia OvidiuRO a început deja activitățile prin care este marcată Ziua Națională a Lecturii.

Potrivit celor publicate de asociația citată, sâmbătă, 11 februarie, la o grădiniță din municipiu, a avut loc evenimentul de deschidere a unei serii de ateliere de lectură ce se va derula pe 15 februarie în mai multe grădinițe și școli tulcene, inițiativă a Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.

Asoc OvidiuRo d Z Lecturii St I feb 23
Mai exact, primarul municipiului, Ștefan Ilie, a citit o poveste („Ursule panda, ursule panda, tu ce vezi?”) preșcolarilor de la Școala Profesională „Danubius” Tulcea.

Asoc OvidiuRo d Z Lecturii deputat la Jurilovca feb 23

Anterior, deputatul Silviu Feodor a citit o altă poveste („Bob e artist”) copiilor din grădinița Jurilovca iar apoi a avut loc o sesiune de formare privind modalitățile de înscriere în programul „Citește-mi 100 de povești”.

Motto-ul Zilei Naționale a Lecturii din acest an este „Citim zi de zi (#citimZideZi)”, conform comunicatui de presă emis de Ministerul Educației :

„Ziua Națională a Lecturii ne oferă un prilej bun să reiterăm importanța cărților în viața noastră și să inițiem împreună obiceiuri de lectură, atât de necesare copiilor și tinerilor noștri. Să nu uităm că fiecare zi este potrivită pentru a descoperi o carte. Copiii, tinerii și adulții au nevoie de rutina lecturii pentru a se bucura de beneficiile ei.

În spatele fiecărui cititor pasionat se află un părinte, un cadru didactic, un bibliotecar sau o altă persoană pricepută să călăuzească copiii și tinerii în lumea cărților.”

(surse info și foto : edu.ro, fb AsociatiaOvidiuRO)