Stiri din tulcea

A treia doză de vaccin se poate face în centrele de vaccinare deja existente din municipiu și județ

28 septembrie 2021
A treia doză de vaccin se poate face în centrele de vaccinare deja existente din municipiu și județ

A treia doză de vaccin se poate face în centrele de vaccinare deja existente din municipiu și județ

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin a început de astăzi, marți, 28 septembrie, anunță Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea (CNCAV). Potrivit sursei citate, se pot vaccina toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

se precizează în comunicatul transmis și de Direcția de Sănătate Publică Tulcea.

Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna). Pentru vaccinurile Comirnaty/Pfizer BioNTech și Spikevax/Moderna se recomandă efectuarea celei de-a III-a doze cu același produs (opțional ,se permite ,la cerere,schimbarea vaccinului). Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice! – se mai arată în comunicat.

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau în cabinetul medicului de familie sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare. Excepție va face doar personalul medico-sanitar care se vaccinează în centrele existente la locul de muncă sau în locațiile arondate.

Contactat de Radio Delta, subprefectul cu atribuții de prefect Nicolae Topoleanu a precizat că administrarea dozei trei de vaccin în județul Tulcea se face în centrele deja existente, comitetul nu a stabilit încă deschiderea de noi centre de vaccinare la noi în județ. Nicolae Topoleanu a precizat că deocamdată nu avem persoane înscrise pe platformă pentru doza trei!

Direcția de Sănătate Publică Tulcea informează populația județului că începând cu data de 27 septembrie 2021 programul centrelor de vaccinare din județul Tulcea este următorul:

1.Centrul de vaccinare Colegiul Medicilor Tulcea
Luni – Sâmbătă, interval orar 8:00- 20:00

2.Centrul de vaccinare Liceul Agricol „Nicolae Cornățeanu” Tulcea
Luni – Vineri, interval orar 13:00- 20:00

3.Centrul de vaccinare Murighiol
Luni – Miercuri – Joi – Vineri, interval orar 8:00 – 20:00

4.Centrul de vaccinare Aurel Toma Babadag
Luni – Sâmbătă, interval orar 8:00-20:00

5.Centrul de vaccinare Sulina
Luni – Vineri ,interval orar 8:00-16:00

Începând cu data de 28.09.2021, se reactivează :
1.Centrul de vaccinare Isaccea
Luni – Sâmbătă, interval orar 8:00-14:00

2.Spitalul Județean de Urgență Tulcea – pentru vaccinarea personalului medico-sanitar propriu

3.Spitalul Orășenesc Măcin – pentru vaccinarea personalului medico-sanitar propriu

Doza 3 este recomandată:
persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Pentru persoanele cu istoric de infecție cu SARS-Cov-2 și vaccinate cu două doze de vaccin în antecedente nu este neapărat necesară, dar nici nu se contraindică doza a-III-a de vaccin COVID-19, se mai precizează în comunicatul CNCAV.

sursă foto: g4media.ro