A scăzut vârsta de la care copiii stau pe internet – despre riscuri și expunere

2 noiembrie 2023 | Social
A scăzut vârsta de la care copiii stau pe internet – despre riscuri și expunere

A scăzut vârsta de la care copiii stau pe internet – despre riscuri și expunere

Cu ocazia lansării „Ghidului siguranței pe Internet”, Organizația Salvați Copiii a transmis presei rezultatele unui studiu care arată că vârsta de la care copiii stau pe internet este semnificativ mai scăzută în acest an față de 2019, când vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani.

Mai exact, în 2023 vârsta medie de la care copiii stau pe internet a scăzut la 8,2 ani, fiind mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural), conform comunicatului de presă transmis redacției de Organizația Salvați Copiii.

Dacă în 2019 erau doar 2 rețelele sociale (Facebook și Instagram) cele mai populare, în acest an numărul lor a crescut la 5 ( Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal) și sunt mai mult utilizate de copii și tineri, impactul influencerilor online devenind semnificativ, după cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023, precum și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.

Având în vedere că siguranța copiilor în mediul online stă la baza preocupărilor Organizației Salvați Copiii și recunoscând importanța colaborării cu mediul școlar pentru a susține dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, expertiza noastră (acumulată în peste 15 ani de studii și cercetări, participări la conferințe internaționale, conceperea de cursuri și programe de studiu pentru copii și profesori, consiliere psihologică și propuneri legislative) se reflectă acum în Ghidul Siguranței pe Internet.  

„Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază, responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare. Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toți copiii sunt pregătiți și protejați în fața provocărilor digitale ale secolului 21. O navigare informată și sigură pe Internet este esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. În plus, într-o lume în continuă digitalizare, capacitatea de a distinge și de a se proteja de potențialele pericole online devine o competență fundamentală pentru fiecare individ. Sperăm ca acest ghid să devină o resursă nelipsită în toate sălile de clasă din școlile din România și să îi ajute pe elevi și profesori deopotrivă”
a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

CONTEXT
Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).

Totuși, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe retelele de socializare”.

Îngrijorător este faptul că 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult: 20% dintre fete afirmă acest lucru, comparativ cu 7% dintre băieți.

Evenimentul de lansare a Ghidului siguranței pe Internet, organizat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, s-a desfășurat sub forma unui panel de discuții, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punând accent pe aspectele legislative și educaționale.

Salvati Copiii lansare Ghid siguranta pe Internet noi 23

La dezbatere au luat parte, alături de specialiștii Salvați Copiii, reprezentanţi ai autorităților și partenerilor programului de siguranță online: Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, Ministrul Educației, Ligia Deca, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, vicepreședintele ANPDCA, Nicolae-Gabriel Gorunescu, Inspectorul principal de poliție Vasile Georgel, Directia Siguranta școlară, Inspectoratul General al Poliției Române și președintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Lucian Cismaru.
(sursă info și foto : comunicat de presă Organizația Salvați Copiii)

Alte Articole

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

O nouă acțiune umanitară a jandarmului tulcean Sorin Andrici

24 mai 2024

În data de 30 mai 2024, jandarmul Sorin Andrici va lua startul la Campionatul Mondial de 48 de ore din Ungaria, însă nu va alerga doar pentru el, ci va…

CISTESTE MAI MULT
Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

Tulcea ONG Fest, azi, în Piaţa Civică din municipiu

17 mai 2024

Cea de a VIII-a ediţie a evenimentului TulceaONGFest, organizat în cadrul ediţiei cu numărul 23 a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) 2024, va începe azi, 17 mai 2024, de la…

CISTESTE MAI MULT