Stiri din tulcea

A scăpat flăcările de sub control și a ajuns la spital!

26 iulie 2021
A scăpat flăcările de sub control și a ajuns la spital!

A scăpat flăcările de sub control și a ajuns la spital!

Un localnic din Parcheș a ajuns la Spitalul Județean Tulcea cu arsuri de gradul II la o mână, după ce și-a incendiat vegetația uscată din curte și a scăpat flăcările de sub control!

Ca urmare, ISU DELTA TULCEA avertizează:

⛔️ Curățarea terenurilor prin incendiere este STRICT INTERZISĂ!

În această după-amiază, un bărbat din localitatea Parcheș, în vârstă de 81, a ajuns la spital după ce a curățat terenul din gospodăria proprie și a dat foc resturilor vegetale. Acesta prezenta HTA, o arsură de gradul II la încheietura membrului superior stâng și a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, în colaborare cu un echipaj SAJ.
Pentru localizarea și lichidarea incendiului, scăpat de sub control de către proprietar, au intervenit 6 subofițeri din cadrul Detașamentului de pompieri Tulcea cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.
Incendiul, care a cuprins o suprafață de aproximativ 350 mp de vegetație uscată și 5 ml gard din lemn, a fost lichidat la ora 15:50.
Pompierii au reușit să împiedice propagarea incendiului la casa de locuit și anexele gospodărești cu sprijinul membrilor SVSU Somova.
Cauza probabilă producerii incendiului este foc deschis în spații deschise.

Pentru că incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol culturile agricole din apropiere, locuințele cetățenilor și chiar viețile omenești, vă reamintim măsurile specifice de prevenire a acestui tip de incendii:

– nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;
– nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcţii, materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de furaje, pădure etc);
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);
– interesaţi-vă la Primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei;
– asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia;
– educaţi şi supravegheaţi copiii în vederea interzicerii jocului cu focul.

De asemenea, deoarece ultimele zile din iulie se anunță caniculare, vă recomandăm și câteva măsuri de prevenire pentru aceste perioade:

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judeţene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituţiilor din zonele menţionate trebuie sa elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:
Identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.
Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor de solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitarea la umbră.

Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.
Restricţionarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălzirii excesive.

Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele de culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.
Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt. Locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze, lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc, fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Prevenirea jocurilor copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.