A șasea noapte albă în Vama Isaccea! În continuare vin sute de refugiați din Ucraina!

2 martie 2022 | Actualitate
A șasea noapte albă în Vama Isaccea! În continuare vin sute de refugiați din Ucraina!

A șasea noapte albă în Vama Isaccea! În continuare vin sute de refugiați din Ucraina!

„Sute de oameni sunt pe bacurile care circulă noaptea peste Dunăre, pe ruta Orlovka-Isaccea. Sunt oameni care au lăsat totul în urmă și vor să trăiască într-un loc unde viețile lor nu sunt amenințate.”, transmit voluntarii Crucii Roșii Tulcea care continuă să fie alături de refugiați și de suferința lor, împreună cu ceilalți voluntari și autoritățile tulcene.
Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi persoane în picioare
Despre cum se desfășoară lucrurile în Vama Isaccea ne povestește și o angajată de la Direcția de Asistență și Protecție Socială Tulcea:

O parte din traducători așteaptă la bac, dar cei mai mulți trebuie să stea la cortul portocaliu. Ceilalți voluntari ajută la bagaje și însoțesc persoanele venite. Toate persoanele de pe bac intră prin cortul portocaliu unde sunt întrebați de traducători dacă au sau nu pașaport biometric. Un grup poate trece cu un pașaport biometric și restul nebiometrice, iar pentru minori doar cu certificatul de naștere. La ieșire din cort se face triajul de către jandarmi, ISU, care pleacă spre punctul de control, care la corturile albastre.

Prioritare la intrarea în cort sunt categoriile vulnerabile: mămici cu copii, gravide, la final bărbați singuri, studenți sau alte cazuri. În primă fază este foarte important ca voluntarii și traducătorii să plaseze oamenii care rămân în așteptare în corturile albastre. După ce trecem de faza cu plasarea în corturi, începe faza cu mâncarea și hidratarea tuturor, și de la corturi și din coada de la punct control, pături, haine groase.

Apoi discuțiile cu cei care rămân în corturi, despre acte, despre grupurile despărțite să se reunească, unde vor merge, dacă au sau nu au cazare, probleme medicale, li se dau cartele telefonice, informări în limba maternă, etc.

Astăzi pe bac au fost mai mulți călători decât locuri la cort, așa că a trebuit să ne mișcăm foarte repede cu triajul. A fost un moment în care s-a blocat cortul portocaliu deoarece s-a adus mâncarea înainte să reușim să facem triajul.

În sprijinul refugiaților ucraineni, Consiliul Județean Hunedoara a trimis un convoi umanitar în Vama Isaccea: două corturi mari, cu o capacitate de 80 de paturi de campanie, la care se adaugă sisteme de încălzire şi alte elemente de cazarmament.

Ar putea fi o imagine cu 13 persoane şi în aer liber

Operaţiunile de montaj ale celor două corturi se vor încheia în cursul zilei de miercuri, deoarece sunt îngreunate de vremea potrivnică, relatează Agerpres.

La ridicarea cortului ne dau o mână de ajutor şi pompierii militari de la ISU Tulcea. Chiar dacă vântul puternic şi vremea rea de acolo îngreunează operaţiunea de ridicare a cortului şi ancorarea sa, am speranţa că adăpostul va fi dat în folosinţă în prima partea a zilei de miercuri, pentru a-i putea găzdui pe cei care au nevoie de odihnă şi de căldură, după orele istovitoare petrecute pe drumul de pribegie. Ne dorim ca prin gestul nostru şi prin prezenţa reprezentanţilor noştri la Isaccea să ajutăm cât mai mulţi refugiaţi din ţara vecină, să le alinăm suferinţa şi să le facem şederea în România cât mai bună

a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

De asemenea, la Isaccea au fost trimise trei autospeciale SMURD ale Asociaţiei Salvital şi opt paramedici, precum şi şase angajaţi ai CJ Hunedoara, care se vor ocupa de toată logistica de la faţa locului.

Circa 1.600 de persoane au trecut, luni, pe malul românesc al fluviului, după ce în ziua precedentă numărul lor a fost de circa 2.200. Potrivit datelor furnizate de Garda de Coastă, începând de joi, 24 februarie, prin punctul de trecere a frontierei de la Isaccea au trecut peste 7.000 de persoane.

 

Alte Articole

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

Sfârșit de an școlar si la …Penitenciarul Tulcea

21 iunie 2024

Cursurile școlare, organizate în baza protocolului încheiat între Penitenciarul Tulcea, Inspectoratul Școlar Județean și Școala Gimnazială Specială nr 14 Tulcea s-au încheiat și prin urmare, Penitenciarul Tulcea a găzduit festivitatea…

CISTESTE MAI MULT
90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT