A IV-a ediție a proiectului „Tradiții tulcene peste hotare” a ajuns la final

17 august 2023 | Cultura
A IV-a ediție a proiectului „Tradiții tulcene peste hotare” a ajuns la final

A IV-a ediție a proiectului „Tradiții tulcene peste hotare” a ajuns la final

Azi, 17 august 2023, la sala „Dobrogea” a Consiliului Județean Tulcea a avut loc conferința de închidere a proiectului „Tradiții tulcene peste hotare”, ediția a IV-a, implementat de Asociația Culturală „Dorulețul”, conform unui comunicat de presă C.J. Tulcea primit la redacție.

Proiectul a avut drept obiectiv general promovarea culturii coregrafice tulcene la nivel internațional iar etapa dedicată valorificării folclorului autentic nord-dobrogean a culminat cu participarea Ansamblului folcloric „Dorulețul”, coordonat de maestrul coregraf Ștefan Coman, la prestigiosul Festival „Gazi- Baba”, desfășurat, la mijlocul lunii iulie, la Skopje, în Macedonia de Nord, a transmis Consiliul Județean Tulcea în calitate de cofinanțator, în baza prevederilor Legii 350/2005.

Ștefan Coman, președintele Asociației Culturale „Dorulețul” a subliniat impactul proiectului:
„Un efect pozitiv și imediat îl reprezintă participarea ansamblului, la începutul lunii septembrie, la invitația Ministerului Culturii din Egipt, la un prestigios festival desfășurat în Guvernoratul Ismailia.

Invitația ne-a fost transmisă în urma participării la Festivalul «Gazi-Baba» din Macedonia.
Am postat pe social media fragmente din momentele noastre artistice și, după ce ne-au urmărit câteva zile, organizatorii festivalului din Egipt ne-au contactat și ne-au propus să reprezentăm România la eveniment.

Suntem la final de proiect. Un proiect ale cărui patru ediții au fost cofinanțate de Consiliul Județean Tulcea. Vrem să mulțumim încă o dată Consiliului Județean pentru această contribuție, pentru că prin ea contribuie la evoluția tinerilor membri ai ansamblului nostru.
Experiența lor într-un astfel de proiect contribuie la modelarea personalității lor pe parcursul evoluției ample de la copilărie la maturitate.

Voi, tinerii, aveți misiunea să duceți mai departe tradițiile și cultura acestor locuri!
De mai bine de 10 ani Consiliul Județean Tulcea acordă sprijin financiar proiectelor noastre și aș vrea să amintesc faptul că a fost prima instituție publică care a susținut financiar, din anul 1997, organizarea Festivalului Internațional de Folclor «Peștișorul de Aur».
Vă mulțumim în numele asociației noastre!”

CJ Tl final proiect Traditii tulcene peste hotare aug 23

Prezent la eveniment, Dumitru Mergeani, administratorul public al județului, i-a felicitat călduros pe tinerii artiști:
„ Cred că mulțumirile ar trebui să vină, în primul rând, din partea noastră, pentru că instituția noastră își îndeplinește doar rolul, de susținător al culturii tulcene și nord-dobrogene.
Cei care trebuie să primească mulțumiri sunteți dumneavoastră, maestre, tinerii minunați pe care îi coordonați și părinții lor, care îi sprijină și îi îndrumă. Este mare lucru să se facă astfel de activități în afara școlii. Așa se creează, de-alungul timpului, profilul unui om: prin cultură, prin educație, iar dumneavoastră, prin «Dorulețul», puneți multe cărămizi la temelia personalității lor.
Peste ani, tinerii prezenți vor realiza că experiența aceasta a contribuit mult la ceea ce sunt ca oameni.
Astăzi există foarte multe tentații iar tinerii au foarte puține repere, modele spre care să se îndrepte. Este unul dintre motivele pentru care trebuie să mulțumim «Dorulețul»-ui, care nu este doar un ansamblu, este o familie, și maestrului Ștefan Coman.
În ceea ce privește sprijinul nostru financiar, Consiliul Județean Tulcea, în aplicarea prevederilor Legii 350/2005, s-a străduit să dea curs tuturor solicitărilor ce au vizat domeniul Cultură, în limitele bugetului anual alocat. Vă asigurăm că și pe viitor vom fi alături de dumneavoastră și vă vom susține inițiativele, pentru că sunteți adevărați ambasadori ai Tulcei și României! ”

La finalul conferinței, administratorul public Dumitru Mergeani i-a invitat pe cei prezenți să participe la Festivalul „Enisala- Unitate la Cetate”, care va începe mâine, 18 august :
„ Începând de mâine, la cetatea Enisala se vor desfășura activități pentru toate vârstele: cursuri de echitație, jocuri de lasere, artificii și concerte ale unor artiști cunoscuți. Așadar, îi așteptăm pe toți tulcenii, alături de noi, timp de 3 zile, la cetatea Enisala, la un evenimentul cultural care va celebra cultura și diversitatea acestor locuri!”

(sursă info și foto : comunicat de presă C.J. Tulcea)

Alte Articole

191 de artiști înscriși la Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea, 2024

191 de artiști înscriși la Bienala Națională de Grafică „Constantin Găvenea”, Tulcea, 2024

23 iulie 2024

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea prin Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean, Muzeul de Artă- Casa Avramide a anunțat finalizarea etapei de înscriere la Bienala Națională de Grafică…

CISTESTE MAI MULT
Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

Multispecies – o nouă expoziție la demisolul Casei Avramide din Tulcea

16 iulie 2024

WASP Studios și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea ne invită la vernisajul expoziției Multispecies, o explorare a relației dintre natură, arte vizuale și ecologie. Deschiderea expoziției Multispecies,…

CISTESTE MAI MULT