Stiri din tulcea
A început distribuția aparaturii necesare lansării Sistemului Național Informatic – SINA, ce va sta la baza Observatorului Național al Copilului
A început distribuția aparaturii necesare lansării Sistemului Național Informatic – SINA, ce va sta la baza Observatorului Național al Copilului
Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a anunțat că a început distribuția celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenții sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România, un pas important pentru lansarea Sistemului Național Informatic – SINA.
Potrivit ministrului Familiei, Gabriela Firea, odată cu implementarea acestui sistem, se va ști, în premieră în țara noastră, câți copii de pe teritoriul României sunt în situații de risc, de orice natură iar aceste date vor sta la baza Observatorului Național al Copilului.
Concret, Sistemul Informatic Național – SINA va reuni toți copiii cu probleme din țară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri, precum și toți copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției, ceea ce va duce la o simplificare a întregului proces de adopție.
Softul care va permite toate aceste lucruri se află, în acest moment în etapa de proiectare și dezvoltare a soluției informatice și potrivit sursei, primele teste se vor face în primăvara acestui an iar până la sfârșitul anului 2023 se dorește ca acest nou sistem informatic să fie complet funcțional.
Echipamentele informatice vor fi distribuite prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara și, ulterior, spre Primării, la serviciile publice de asistență socială.
Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncționale și 5.000 de tablete.
Sistemul Informatic Național va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, cea care derulează acest proiect de amploare, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă.
Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate județele țării, cu ajutorul tabletelor și se va putea constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situație de risc : prevenire, protecție specială, adopție, dar și monitorizarea în urma adopției.
Pentru acest proiect sunt alocați circa 9 milioane de euro, din care aproape 8 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.
(sursă info și foto : fb MFTES , fb ANPDCA)