Stiri din tulcea
A fost lansată platforma Saptamanaverde.edu.ro
A fost lansată platforma Saptamanaverde.edu.ro
Începând de azi, 24 februarie, elevii și cadrele didactice au la dispoziție o platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului „Săptămâna verde” care se desfășoară, începând cu acest an școlar, în toate unitățile de învățământ, în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, după cum a anunțat Ministerul Mediului.
Platforma online www.saptamanaverde.edu.ro, lansată azi de ministerele Educației și Mediului, conține o serie de materiale informative și idei de activități ce pot fi organizate la nivelul unităților de învățământ în cele 5 zile rezervate programului „Săptămâna verde”, prin care se va contribui la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului.
Potrivit sursei citate, cadrele didactice nu sunt obligate să se limiteze la resursele propuse, fiind încurajate să identifice, la nivel local, și alte tipuri de activități complementare.
Cu această ocazie, ministrul mediului, Tánczos Barna, a subliniat importanța educației ecologice, prin care se pot crește întregi generații cu respect pentru mediu:
„Educația ecologică este, foarte probabil, cel mai important instrument prin care creștem generații cu respect pentru mediu. Și pentru că respectul se câștigă, nu se impune, le-am pregătit elevilor și dascălilor noștri cele mai plăcute și interesante activități de învățare. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea platformei. Prin intermediul acesteia, cadrele didactice au acum la dispoziție o resursă consistentă pentru a ne asigura că prima ediție a Săptămânii verzi va fi un succes.”
În forma actuală, platforma educațională cuprinde resurse precum:
– date despre proiect, repere legislative;
– o bibliotecă digitală cu resurse educaționale (materiale, idei de activități) pe teme din domeniile: schimbări climatice, managementul deșeurilor, consum și producție sustenabile, biodiversitate, păduri și viață terestră, apă și viață acvatică;
– o hartă a ariilor naturale protejate și informații despre acestea;
– lista stațiilor meteorologice și informații despre acestea;
– resurse privind modalitatea de răspuns la dezastrele naturale;
– resurse și sugestii de activități propuse de ONG-uri;
– exemple de bune practici educaționale cu privire la schimbări climatice și mediu.
Programul ”Săptămâna verde” a fost propus în anul 2022 în Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, realizat la inițiativa Președintelui României, Klaus Iohannis.
Departamentul Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale s-a implicat în ultimele luni pentru a reuni și a mobiliza entitățile relevante în dezvoltarea și implementarea platformei ”Săptămâna verde”: Ministerul Educației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Code for Romania, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
(sursă info și foto : fb Mediu.Romania)