A fost lansat „Ghidul comunităților de energie”

13 iulie 2022 | Actualitate
A fost lansat „Ghidul comunităților de energie”

A fost lansat „Ghidul comunităților de energie”

A sosit momentul ca oamenii să ia măsuri practice pentru a iniția proiecte de energie regenerabilă și a schimba lucrurile împreună cu alte persoane din comunitățile lor, a anunțat organizația Greenpeace cu ocazia lansării ”Ghidului comunităților de energie”, realizat pentru a fi de folos curioșilor dar mai ales comunităților care vor să își producă singure energia precum și asociațiilor și chiar autorităților.

Comunitățile de energie sunt grupuri de cetățeni care se organizează autonom în proiecte de eficiență energetică, producție pentru consumul propriu, vânzarea de energie regenerabilă și nu numai.

Ghidul oferă instrumentele necesare pentru a acționa deoarece cuprinde informații ușor de înțeles despre :

– Diferitele forme de organizare ale unei comunități de energie
– Cum se formează o echipă, cum poate fi sensibilizată comunitatea
– Cum este aleasă activitatea potrivită pentru comunitate
– Tipurile de energie regenerabilă către care se poate îndrepta comunitatea
– Primii pași ai proiectului, de la studii de fezabilitate la obținerea finanțări

Pe parcursul lecturii vor fi descoperite sfaturi, link-uri utile și multe alte resurse care pot ajuta comunitățile să își obțină independența energetică și să lupte în mod direct împotriva schimbărilor climatice.

”Este posibil ca prin comunitățile de energie să creem cu toții un sistem energetic nou, echitabil, 100% regenerabil, deținut de oameni și care să nu compromită bunăstarea generațiilor viitoare. 

Politicienii aleg să reprezinte interesele corporațiilor și să ignore interesele cetățenilor. Oamenii sunt furioși, dezamăgiți, dar și mai hotărâți ca oricând să revoluționeze modul în care este produsă energia. Vrem energie regenerabilă, generată la nivel local și comunitar în Europa.

Comunitățile de energie ne pot ajuta să reducem și să ameliorăm din efectele din ce în ce mai grave ale crizei climatice. Prin comunitățile de energie putem renunța la combustibili fosili, ne obținem independența energetică și putem produce energie regenerabilă, la nivel local, cu costuri mult mai mici. Bonus: ne apropiem de oamenii din comunitate, învățăm, creștem împreună și ne susținem unii pe alții.

Avem nevoie de un sistem energetic complet diferit, care să confere autonomie energetică oamenilor. Scopul comun al tuturor locuitorilor planetei trebuie să fie oprirea arderii combustibililor fosili. Trebuie să ne folosim de toate uneltele pe care le avem la îndemână pentru a atinge acest țel”,

scrie în materialul Greenpeace primit azi la redacție, în care apare și link-ul : https://www.greenpeace.org/romania/articol/7665/un-ghid-practic-pentru-a-aduce-energia-in-mainile-oamenilor/, pe care îl putem accesa pentru a citi „Ghidul comunităților de energie” – un ghid practic pentru a aduce energia în mâinile oamenilor.

(sursă info și foto : comunicat de presă Greenpeace România)

Alte Articole

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

90 de hectare au ars într-un incendiu de vegetație, lângă Tulcea

21 iunie 2024

  Pompierii tulceni au fost solicitați ieri , 20 iunie, să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în apropiere de municipiul Tulcea și după o intervenție ce a…

CISTESTE MAI MULT
Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

Vizită de lucru a ministrului Mediului în județul Tulcea

20 iunie 2024

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află în județul nostru încă de ieri, când a participat la marcarea Zilei Silvicultorului 2024 , iar pentru azi au fost programate…

CISTESTE MAI MULT