Stiri din tulcea

A crescut brusc numărul permiselor de transport pasageri în Deltă!

13 iulie 2021
A crescut brusc numărul permiselor de transport pasageri în Deltă!

A crescut brusc numărul permiselor de transport pasageri în Deltă!

Numărul permiselor emise de ARBDD Tulcea pentru transportul de pasageri în Deltă a crescut cu o treime doar anul acesta, relatează Agerpres. Dacă anul trecut ARBDD a eliberat 80 de permise, anul acesta numărul lor a depăşit 120!

„Pentru noi, este o creştere de mare impact. Sunt 120 de societăţi care au până la nouă ambarcaţiuni pentru transport. Nu luăm în calcul societăţile mari de turism care au hoteluri şi a căror activitate de transport este inclusă în autorizaţia iniţială şi nici ambarcaţiunile care sunt acostate în porturile din Tulcea şi Sulina care au alt tip de autorizaţii. Vorbim doar despre persoanele pe care le vedeaţi în anii trecuţi pe faleza din Tulcea care îi întrebau pe călători dacă nu vor să vadă Delta şi care acostează în mini-porturi”, a declarat Viorica Bîscă, directorul executiv al ARBDD Tulcea.

Directoarea a mai spus că numărul solicitărilor a crescut şi pe fondul intensificării controalelor în Deltă.

„S-a mărit frecvenţa controalelor, iar amenda pentru cei care îşi desfăşoară activitatea fără un act de reglementare este de 12.500 de lei, faţă de 700 de lei, cât este amenda pentru încălcarea vitezei maxime”, a mai afirmat Viorica Bîscă.

Totuși, în urma controalelor efectuate în ultimele săptămâni pe teritoriul rezervației, s-a constatat că în continuare majoritatea ambarcațiunilor de transport turiști nu dețin acte și depășesc frecvent viteza maximă admisă în deltă! De aceea, Ministerul Mediului împreună cu ARBDD Tulcea și Asociația Delta Dunării au elaborat noi reguli pentru desfășurarea activității de transport pasageri pe brațele Dunării și canalele interioare din RBDD!

„Ne-am dorit ca aceşti conducători de ambarcaţiuni să fie angajaţi reali, să-şi asume că nu vor încălca traseele turistice, regimul vitezelor, că nu vor acosta la mal natural, acolo unde cer turiştii, că nu se vor apropia de aglomerările de păsări, că vor respecta regimul deşeurilor, că nu vor circula cu muzica dată la maximum şi nu le vor permite călătorilor consumul de alcool care poate duce la excese. Noi le-am considerat nişte reguli de bun-simţ şi nu am venit cu nimic în plus faţă de prevederile legale”, a precizat directoarea executivă a ARBDD Tulcea.

Astfel toți posesorii de permise de transport turiști în deltă vor fi obligaţi să se prezinte la ARBDD să-şi asume noile reguli! Noul regulament pentru persoanele fizice şi juridice care vor să desfăşoare activităţi de turism în rezervaţia Delta Dunării se găsește atât pe pagina de socializare a ARBDD Tulcea, cât și pe cea a Ministerului Mediului!

(sursa: Agerpres, facebook ARBDD Tulcea, facebook Ministerul Mediului)