Stiri din tulcea

8 decembrie 2023 – Gala Festivalului Brazilor de Crăciun dedicat copiilor vulnerabili

27 noiembrie 2023
8 decembrie 2023 – Gala Festivalului Brazilor de Crăciun dedicat copiilor vulnerabili

8 decembrie 2023 – Gala Festivalului Brazilor de Crăciun dedicat copiilor vulnerabili

 

În contextul în care, 71% dintre familiile vulnerabile renunță la cheltuielile cu îmbrăcămintea și încălțămintea și 24% reduc cheltuielile cu alimentele, organizația Salvați Copiii și-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului școlar, reintegrare școlară și sprijin socio-pedagogic pentru copiii victime ale sărăciei și dedică cea de-a 23-a ediție a Festivalului Brazilor de Crăciun strângerii de fonduri pentru susținerea educației copiilor vulnerabili, după cum reiese din comunicatul de presă Salvați Copiii România primit la redacție.

Acest eveniment caritabil, pus în slujba susținerii accesului la educație egală pentru copiii vulnerabili, în care sunt licitați brazi unicat creați de zeci de designeri și artiști români, este organizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, pentru al 3-lea an consecutiv, seara de Gală a Festivalului Brazilor de Crăciun fiind programată pentru data de 8 decembrie, la Muzeul Național de Artă al României.

 

Parteneriatul dintre Muzeul Național de Artă al României și Salvați Copiii a însemnat 1.150 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Pentru mulți dintre acești copii a fost prima oară când au vizitat Muzeul Național de Artă al României și au luat contact cu arta. Colaborarea va continua pe parcursul anului 2024.

Salvați Copiii România a derulat o anchetă sociologică din care reiese că majoritatea covârșitoare (95%) a familiilor ai căror copii sunt integrați în programele educaționale ale organizației Salvați Copiii România nu mai pot acoperi nevoile de bază, cum ar fi tratamente medicale, alimente și îmbrăcăminte pentru copii, criza costului vieții afectând în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile.

Salvati Co Ro copii vulnerabili 2023

Programele educaționale s-au derulat în București și în 21 de județe, printre care și Tulcea (alături de Argeș, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Vrancea).

De ce contează accesul egal la educație :
75% dintre copiii participanți la programele de educație remedială au înregistrat progres școlar bun și foarte bun :
– la matematică și șțiințele exacte, procentul copiilor care aveau un nivel bun și foarte bun a crescut de la 37% la intrarea în program la 69% la finalul anului școlar.
– la limba română, procentul copiilor care aveau un nivel bun și foarte bun a crescut de la 33% la intrarea în program la 75% la finalul anului școlar.

Cum stă România: date cheie despre bunăstarea copilului și accesul la servicii sociale.
Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din Uniunea Europeană cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% la 24,4%, între 2020 și 2021, cu rata cea mai ridicată în România – 41,5%, urmată la distanță de Spania – 33,4%, în vreme ce în Finlanda și Danemarca a fost cel mai scăzut, în 2021 (13,2% și respectiv 14%), potrivit Eurostat.
În România, riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orașele mari, 30,7% în urbanul mic și suburbii și 50,1% în zonele rurale.
În 2021, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creșteau în risc de sărăcie sau excluziune socială.
Testele naționale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arată rezultate slabe la învățătură în școlile din România : doar 11% dintre elevii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificați drept „nefuncționali”, ceea ce se apropie de analfabetism.

(sure info, foto : comunicat de presă Salvați Copiii România, fb SalvatiCopiiiRomania)