Stiri din tulcea

75 de scări de bloc din municipiu au depus documentația pentru reabilitarea termică cu bani europeni

12 noiembrie 2021
75 de scări de bloc din municipiu au depus documentația pentru reabilitarea termică cu bani europeni

75 de scări de bloc din municipiu au depus documentația pentru reabilitarea termică cu bani europeni

Reprezentanții a 13 asociații de locatari din zonele E3, Portului și Spitalului din municipiul Tulcea au avut ieri discuții cu primarul Ștefan Ilie despre reabilitarea și eficientizarea energetică a blocurilor. Fondurile europene vor fi disponibile începând de anul viitor.
Toată lumea a auzit vorba care spune că fondurile europene nu sunt băgate în traistă de UE, ci trebuie ca și noi să depunem un minim efort. Depunerea documentației de către beneficiari, munca în elaborarea proiectelor, depunerea cererilor de finanțare din partea Primăriei, toate aceste elemente birocratice sunt pași necesari dacă vrem să avem parte de finanțări.
Din experiența mea în accesarea fondurilor europene, pot spune că aceste proiecte vor putea fi finalizate în 2-3 ani, în funcție și de unii factori pe care noi nu îi putem controla. Nu se face totul bătând din palme, însă asta este singura noastră șansă, bugetele locale nu pot acoperi asemenea proiecte. De asemenea, nu trebuie să uităm că în accesarea acestor fonduri suntem în concurență cu alte administrații locale, de aceea trebuie să fim pregătiți cu proiectele.
a declarat primarul Ștefan Ilie. Vor urma și alte întâlniri cu asociațiile de locatari din zonele Dallas, Vest, Sabinelor, Păcii.
Aceste întâlniri au rolul de a conștientiza importanța obținerii prin parteneriat a fondurilor europene, pasul următor constând în depunerea documentației. Reabilitarea va aduce apartamentelor plus valoare financiară, siguranță, confort, prin:
– Reparații ale subsolului, ale instalațiilor, conductelor, gurilor de scurgere, fațadelor, scărilor, tavanelor, rosturilor, acoperișului etc;
– Înlocuiri ale liftului, tablelor, glafuriilor interioare și exterioare etc;
– Remontarea aparatelor de aer condiționat, a antenelor, a interfonului etc;
– Izolarea termică a pereților, înlocuirea sau reparația tâmplariilor existente, a spațiilor comune, refacerea teraselor etc;
Pentru blocurile aflate acum în reparații, proprietarii participă cu 25% și vor plăti în rate, aproximativ 53 Lei/lună pentru o garsonieră și 85 lei/lună pentru un apartament cu două camere, timp de 10 ani. Se va plăti la primărie și nu la bancă, fără dobânzi, deoarece primăria pune întreaga sumă de la început. Restul de 75% din întreaga valoare este de la Uniunea Europeană și de la primărie.
Trebuie să ne dorim cu toții finanțarea europeană și să lucrăm împreună. În urma întâlnirilor anterioare, 31 de asociații au depus deja documentația necesară pentru reabilitarea a 75 de scări de bloc din municipiul Tulcea.
a mai precizat primarul Ștefan Ilie.
(Sursă info și foto: Facebook Ștefan Ilie)