Stiri din tulcea

7 ore de foc pentru pompierii tulceni

9 octombrie 2021
7 ore de foc pentru pompierii tulceni

7 ore de foc pentru pompierii tulceni

 

În jurul orei 14:45, Detașamentul de pompieri Tulcea a fost solicitat să intervină la ieșirea din municipiul Tulcea spre localitatea Cataloi pentru limitarea efectelor unui incendiu, care se manifesta la vegetație uscată, lăstăriș și cultură de viță de vie abandonată.

Pentru lichidarea incendiului au intervenit un număr de 27 de salvatori ( 1 ofițer și 26 subofițeri ) cu 5 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

WhatsApp Image 2021 10 09 at 08.22.31 WhatsApp Image 2021 10 09 at 08.22.32 WhatsApp Image 2021 10 09 at 08.23.20 23756aa6 8388 4ec8 8b2e 76127c697823
Incendiul a fost lichidat, prin eforturi susținute din partea pompierilor, după aproximativ 7 ore.
A fost afectată vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 100 hectare.
Vântul puternic a favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului, dar din fericire, fără pericol de extindere la alte obiective.
Cauză probabilă de producere a incendiului o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise.

Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

* condiţii meteorologice fără vânt;
* colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
* executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
* curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
* desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
* asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
* supravegherea permanentă a arderii;
* stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
* interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.