Stiri din tulcea

400 de șacali vor fi „recoltați” din Delta Dunării – 13 comune sunt vizate

7 martie 2023
400 de șacali vor fi „recoltați” din Delta Dunării – 13 comune sunt vizate

400 de șacali vor fi „recoltați” din Delta Dunării – 13 comune sunt vizate

 

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat azi că s-a semnat noul contract pentru extragerea controlată a șacalilor din Rezervație, fiind aprobată extragerea a 400 de exemplare din această specie în cursul anului 2023.

Acțiunea va avea loc ca urmare a informărilor înaintate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare, privitor la situația actuală a șacalilor din cuprinsul Rezervației.

În acest sens, a fost semnat deja Contractul de Servicii privind îndepărtarea/recoltarea controlată de șacali din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Tulcea.

Asoc AGVPS vanator si logo

Având în vedere plângerile populației locale cu privire la pagubele provocate de exemplarele de șacali, studiile recente, cartarea distribuției și evaluările numerice, extragerea se va efectua atât în proximitatea localităților cât și în ecosistemele naturale aflate pe teritoriul administrativ al comunelor: Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A.Rosetti, Maliuc, Crișan, Sulina, Caraorman, Nufăru, Beștepe, Mahmudia, Murighiol, Sf. Gheorghe.

Extracția de șacali se va face conform unui program săptămânal, cu înștiințarea UAT-urilor unde se va efectua acțiunea, cu cel puțin 48 de ore înainte.
Pot participa și vânători cu toate documentele valabile (permis de armă, permis permanent de vânătoare, asigurare) care locuiesc în RBDD.

(sursă info și foto : fb ARBDD)