30,5 de ani de la semnarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre

31 octombrie 2022 | Politica
30,5 de ani de la semnarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre

30,5 de ani de la semnarea Convenției de la București pentru Protecția Mării Negre

Azi, 31 octombrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre, ne reamintim că în urmă cu 30 de ani și 6 luni ( în aprilie 1992) a fost semnată la București, de cele șase țări costiere – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina, Convenția de la București pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării.

De aplicarea acestei convenții este responsabilă Comisia privind Protecția Mării Negre împotriva Poluării -cunoscută și sub denumirea de Comisia Mării Negre, transmite Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

La această dată, se împlinesc exact 26 de ani de la semnarea Planului Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, de către cele șase țări riverane Mării Negre (la 31 octombrie 1996), document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, stabilindu-se cu acest prilej și data celebrării Zilei Internaționale a Mării Negre.

Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră reprezintă:
• Promisiunea unui viitor mai bun pentru cei circa 16 milioane de oameni care locuiesc în zona de coastă a Mării Negre.
• Angajamentul guvernelor regionale pentru a întreprinde acțiuni colective și importante pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului marin, cu implicarea la toate nivelele, inclusiv a fiecărei persoane care locuiește în regiune.
• Activitatea multor oameni care își dedică timpul și energia pentru a ajuta la protejarea mediului.

Prin promovarea acestui eveniment se urmărește conștientizarea în vederea adoptării unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și de coastă, pentru a împiedica poluarea acestora, fiind evident că există un risc serios de pierdere a unor habitate valoroase și a unor peisaje și, în cele din urmă, a biodiversității și productivității ecosistemului Mării Negre.

Litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială până la izobata de 20 m inclusiv sunt parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, fiind sit al Reţelei Natura 2000, respectiv ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină, sit de importanță comunitară. Desemnarea acestui sit are ca scop conservarea diversităţii biologice, a habitatelor marine şi a speciilor.
Zona pontică a Rezervației Biosferei Delta Dunării, ce se desfășoară pe o lungime de 166 km, este caracterizată prin plaje nisipoase, altitudini scăzute, și pante submarine puțin abrupte și se remarcă printr-o bogăție uimitoare de specii de floră și faună, fiind una dintre cele mai frumoase zone de pe continentul european,

scrie pe pagina ARBDD.

Z. Marii Negre Apele Romane
Cu ocazia Zilei Internaționale a Mării Negre, Apele Române Dobrogea-Litoral menționează că, în prezent, Apele Romane implementează unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură dezvoltat în ultimii 50 ani, având ca scop reabilitarea litoralului românesc prin lucrări de reducere a eroziunii costiere.

(surse info și foto : fb ARBDD, fb rowater.ro)

Alte Articole

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

Prezența la vot în județul Tulcea – sub media națională

10 iunie 2024

  La alegerile locale ce au avut loc ieri, 9 iunie, au participat 9.445.771 de alegători la nivel național, dintre care 94.638 în județul Tulcea, cu o prezența de 51,00…

CISTESTE MAI MULT
A început Campania Electorală

A început Campania Electorală

10 mai 2024

Potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a alegerilor din 9 iunie 2024, campania electorală se desfășoară în perioada 10 mai - 8 iunie 2024 ( ora 7.00.). La nivel local,…

CISTESTE MAI MULT