Stiri din tulcea

30 de primării din județ somate să-și plătească factura de gunoi

3 august 2021
30 de primării din județ somate să-și plătească factura de gunoi

30 de primării din județ somate să-și plătească factura de gunoi

30 de primării din județ au fost somate să își plătească factura de gunoi! Primăriile spun că nu au bani!

Singurul operator judeţean de colectare a deşeurilor din judeţul Tulcea, JT Group, a somat cele 30 de primării să-și plătească facturi restante pentru serviciile prestate încă de anul trecut, relatează Agerpres.

„Am ajuns la o limită la care nu mai putem susţine din credite acest serviciu, iar drept urmare am trimis la executor o parte din facturile cu termen scadent depăşite. Valoarea totală a datoriilor unităţilor administrativ teritoriale este de 4,8 milioane de lei, dar noi am trimis spre executare doar facturile mari şi cu termene scadente depăşite care însumează 3,2 milioane de lei”, a declarat directorul societăţii de salubrizare, Ionuţ Tudorache.

Și asta pentru că societatea de salubrizare a fost somată la rândul ei să plătească 2,8 milioane de lei către Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Mihai Bravu. Stație care are și ea nevoie de bani pentru a-și plăti contribuţia pentru economia circulară de 80 de lei pe tona de deşeuri depozitată.

„Sunt primării care au spus că vor achita după rectificarea bugetară, fiindcă sumele pe care le datorează sunt mai mari decât cele din bugete. Sunt primării care au probleme cu încasările din cauză că avem localităţi cu potenţial turistic unde cantităţile de deşeuri sunt imense în sezonul estival faţă de ce era previzionat şi nu avem toate soluţiile să identificăm dacă aceste deşeuri pleacă de la agenţii economici sau localnici, pentru că, ştiţi foarte bine, sunt multe locaţii care funcţionează în zona de turism, dar care nu sunt înregistrate ca agent economic”, a explicat preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri, Ilie Petre.

Potrivit sursei, astfel de probleme sunt în Sfântu Gheorghe, Crişan și CA Rosetti – din cauza lipsei personalului.

„Operatorul nu a reuşit să aducă în sistem resursa umană necesară acoperirii tuturor serviciilor. La Sfântu Gheorghe, suntem în afara circuitului deşeurilor, din cauză că nu se poate circula pe drum Sulina-Sfântu Gheorghe şi am constatat că o echipă din Sulina formată din doi oameni trebuie să facă colectare atât în Sfântu, cât şi în Crişan şi în CA Rosetti, pentru că în aceste comunităţi nu găsim oameni care să facă această activitate”, a mai spus preşedintele ADI Deşeuri.

De precizat că, încă de anul trecut, în judeţul Tulcea funcționează un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), proiect finanţat iniţial prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, apoi prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020, cu scopul dezvoltării unui sistem de gestionare a deşeurilor la standarde europene prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, potrivit practicilor şi politicilor europene. Valoarea totală a proiectului în urma semnării contractelor de finanţare a fost de peste 92 de milioane de lei, cu TVA.

În judeţul Tulcea există în total 51 de primării şi doar câteva dintre ele nu fac parte din SMID, între care Primăria municipiului Tulcea şi Primăria comunei Murighiol.

(sursa info: Agerpres, foto arhiva)