Stiri din tulcea

3 produse tulcene „protejate” la nivel european, prezente la Târgul MADR de la București

9 octombrie 2023
3 produse tulcene „protejate” la nivel european, prezente la Târgul MADR de la București

3 produse tulcene „protejate” la nivel european, prezente la Târgul MADR de la București

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) găzduieşte în aceste prime 3 zile ale săptămânii (perioada 9 – 11 octombrie),un târg de bunătăți româneşti , organizat cu ocazia „Zilei Naţionale a produselor agroalimentare româneşti”, unde vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de astfel de produse din toate zonele ţării, inclusiv nordul Dobrogei, de unde vin 3 produse ce au dobândit protecţie europeană şi reprezintă cartea de vizită a României în materie de gastronomie şi păstrarea tradiţiilor şi valorilor europene, conform unui comunicat al ministerului citat.

Mai exact, din judeţul nostru vor fi expuse spre comercializare Scrumbia de Dunăre afumată (TL) – Indicație Geografică Protejată (IGP) din anul 2018, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP din anul 2021, Salată tradiţională cu icre de crap (TL) – Specialitate Tradiţională Garantată (STG) din anul 2021.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători mâine, 10 octombrie 2023, „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național, târgul din curtea MADR fiind unul din evenimentele prin care este celebrată această zi.

Organizat cu sprijinul Asociaţiei „Produs de Cluj” şi al producătorilor români, evenimentul se desfășoară între orele 8:00 – 18:00, printr-o expoziţie cu vânzare de produse agroalimentare româneşti.

„Cumpărând românește putem sprijini producătorii români, arătându-le respectul pentru munca și dragostea lor de țară și pământ. Avem produse bune și de calitate care merită să fie apreciate și recunoscute. Împreună vom învăța să cumpărăm românește și să iubim tot ceea ce ține de identitatea etnică și culturală a țării noastre: tradiții, obiceiuri și preparate autohtone”,
a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.

Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, precum Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradiţională Garantată (STG), produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.

Iubitorii de peşte vor putea alege dintr-o gamă largă de produse din păstrăv de la Păstrăvăria Buşteni, înregistrate ca produse montane, precum și dintre produsele atestate tradiţional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei, Sardeluţă „deltaica” marinată în ulei picant, Batog „deltaica” de crap argintiu, Batog „deltaica” de somn, Pastramă „Deltaica” de somn”.

(surse info, foto : madr.ro, fb madr.ro)