ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEȘTI va fi sărbătorită  la Tulcea cu un flashmob în Piața Civică

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” al Primăriei Tulcea ne invită mâine, 24 iunie 2022, în Piața Civică pentru a participa, de la ora 18 :00, la un flashmob dedicat ZILEI UNIVERSALE A IEI ROMÂNEȘTI.

Cei care doresc să participe la acest eveniment sunt invitați să poarte TRADIȚIONALA IE ROMÂNEASCĂ, transmite Ansamblul „Baladele Deltei” în calitate de organizator.

”Ziua Universală a Iei Românești celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.

Ia românească, ce este sărbătorită în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene, a stârnit întotdeauna fascinație fiind redescoperită permanent și reinvestită cu semnificații.

Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

De câțiva ani buni s-a creat în această zi obiceiul ca româncele din toată lumea să sărbătorească tradiția iei, purtând-o cu mândrie și arătând tuturor frumusețea modelelor tradiționale cusute, care sunt de mult timp o sursă de inspirație pentru artiști și designeri de pretutindeni.

Orice ie poartă cu ea o poveste; este un limbaj străvechi prin care femeile își transmit din generație în generație înțelepciunea și bucuria.

Pe ie sunt cusute povești despre viață, frumusețe, natură, cosmos, credință, etc.”,

scrie în materialul primit la redacție, semnat de prof. Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Ziua de 24 iunie a fost decretată ca Zi Universală a Iei Românești, începând cu anul 2013, la inițiativa Comunității online “La Blouse Roumaine”

(sursă info și foto : Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”)

Leave a Reply

Close Menu