„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă este pe circuitul de avizare şi sperăm ca azi să o putem susţine în şedinţa Consiliului Economic şi Social. Valoarea totală a acestui program este de 3,1 miliarde lei şi jumătate din aceşti bani sunt din fonduri europene. Numărul estimat, lista de beneficiari finali, după evidenţele care sunt acum la Casa de Pensii şi Agenţia Naţională de Plăţi Sociale, este undeva în jur de 2.861.000 persoane. Lista, mecanismul pe care l-am propus şi pe care sperăm să îl aprobe Guvernul este ca aceste liste de beneficiari aflaţi în evidenţele Caselor de Pensii şi mai apoi cei aflaţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Plăţi Sociale sunt transmise la Ministerul Fondurilor. Ministerul Fondurilor va fi cel care va încărca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale şi mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din reţeaua pe care o au emitenţii de carduri pentru a-şi putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie”,
a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul Marcel Boloş a vorbit și despre situația în care nu sunt magazine sătești în care oamenii să folosească cardul și trebuie să meargă în localitățile apropiate și a subliniat că fiecare dintre emitenţii de carduri care participă la procedura de achiziţie directă are o reţea de magazine şi aceştia sunt obligaţi ca, odată cu emiterea cardurilor, să aibă şi o informare în spate.
„Prima tranșă, ca să o denumesc așa, are această dificultate din cauza distribuirii cardurilor, pentru că începând cu a doua tranță se face doar viramentul. Prima tranșă s-ar putea sa aibă perioada de distribuire a cardurilor iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fara acest drept. Acolo unde nu sunt magazine sătești și nu s-a optat pentru masă caldă, în orașul, să zicem de proximitate a adresei de domiciliu vor fi posibilități de decontat, adică există magazine în rețea”,
a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care a precizat că este vorba de carduri bancare, asemănătoare cu cardurile folosite la tichetele pentru mese calde, ce vor fi livrate de Poșta Română :
„Ele sunt asemenea cu cardurile pe care le-am folosit la tichetele pentru mese calde, acordate vârstnicilor – şi am fost daţi ca exemplu de succes de către OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.) pentru că, spre surprinderea noastră, având această reţinere că nu va funcţiona şi că va fi un eşec, totuşi, cei din mediul rural s-au acomodat cu modul de folosire a voucherelor. Până la urmă, inclusiv cei care sunt unităţi emitente – şi au fost integraţi prin magazinele alimentare şi restaurante în procesul de utilizare a lor – au avut infrastructura specifică mobilă ca să meargă la beneficiarul final şi doar să tasteze codul pentru utilizarea cardului”
Totodată, ministrul Marcel Boloş a subliniat că persoanele fără adăpost au un mecanism specific :
„Ele sunt în evidenţa primăriilor, lor li se întocmeşte ancheta socială şi sunt luate în evidenţa primăriilor. Primăriile transmit această listă cu beneficiarii către Agenţia Judeţeană de Plăţi Sociale, care o transmite la Autoritatea Naţională de Plăţi Sociale şi dumnealor o trimit către noi”