2 modificări aduse de Noul Regulament-cadru din învățământul preuniversitar îi privesc direct pe părinți

6 septembrie 2022 | Educatie
2 modificări aduse de Noul Regulament-cadru din învățământul preuniversitar îi privesc direct pe părinți

2 modificări aduse de Noul Regulament-cadru din învățământul preuniversitar îi privesc direct pe părinți

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (introdus prin Ordinul Ministerului Educației nr. 4.183/2022 și), în vigoare din 1 septembrie aduce mai multe schimbări, unele dintre ele mult mediatizate și discutate : eliminarea semestrelor (și înlocuirea lor cu cinci module de învățare) și a dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, precum si cele privind numărul final de note acordate fiecărui elev, ce va fi stabilit de către profesor și mediile de la final de an școlar, mai exact o singură medie la fiecare disciplină, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar, după cum ni se reamintește pe avocatnet.ro.

Dispozițiile referitoare la exmatricularea elevilor au fost eliminate din legislație deoarece s-a avut în vedere faptul că dreptul la educație este un drept constituțional, iar învățământul este obligatoriu până în clasa a XII-a.

În plus, numărul de calificative ori note acordate anual la fiecare disciplină trebuie să fie cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Asta înseamnă că, dacă sunt două ore pe săptămână alocate unei discipline, elevii vor trebui să aibă la sfârșitul anului cel puțin cinci note la acea materie.

Dar două dintre modificările ce sunt valabile din acest an școlar îi vizează direct pe părinți și anume : eliminarea prevederilor care dădeau înainte posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor și utilizarea catalogului electronic, ce va fi folosit, pentru început, în unități-pilot.

„În anul școlar 2022 – 2023, 742 de unități de învățământ au decis să renunțe la catalogul clasic (fișier pdf), în format fizic. Generalizarea treptată a sistemelor de management digital al unităților de învățământ va permite și un acces transparent la date și implicit luarea unor decizii bazate pe date reale si actuale”,

scrie pe site-ul Ministerului Educației.

Din lista publicată de instituția citată reiese că în județul nostru sunt 16 unități de învățământ care folosesc catalogul electronic, la care vor avea acces părinții elevilor din aceste școli :

COLEGIUL DOBROGEAN „SPIRU HARET” TULCEA
LICEUL DE ARTE „GEORGE GEORGESCU” TULCEA
LICEUL TEHNOLOGIC „ANGHEL SALIGNY” TULCEA
LICEUL TEHNOLOGIC „HENRI COANDĂ” TULCEA
LICEUL TEHNOLOGIC AGRICOL „NICOLAE CORNĂȚEANU” TULCEA
LICEUL TEORETIC „GRIGORE MOISIL” TULCEA
LICEUL TEORETIC „ION CREANGĂ” TULCEA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ELENA DOAMNA” TULCEA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NIFON BĂLĂȘESCU” TULCEA
LICEUL TEHNOLOGIC din TOPOLOG
ȘCOALA GIMNAZIALĂ din SFÂNTU GHEORGHE
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION CREANGĂ” din I.C. BRĂTIANU
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICOLAE IORGA” din GRINDU
ȘCOALA GIMNAZIALĂ din DOROBANȚU
ȘCOALA GIMNAZIALĂ din DĂENI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ din BEȘTEPE.

(surse info / foto : avocatnet.ro, edu.ro / fb edu.ro)

Alte Articole

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

S-a dat startul înscrierilor/ reînscrierilor la cursurile Palatului Copiilor Tulcea

20 iunie 2024

Elevii din județul nostru care doresc să urmeze unul sau mai multe cursuri organizate de Palatul Copiilor Tulcea sau părinții / bunicii acestora, în cazul copiilor mai mici, trebuie să…

CISTESTE MAI MULT
Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

Exercițiu de alarmare – evacuare derulat la Jurilovca

19 iunie 2024

Aproximativ 180 de preșcolari și școlari, cât și personal didactic din cadrul Școlii Gimnaziale Jurilovca, au participat ieri, 18 iunie, la un exercițiu de alarmare – evacuare, potrivit informațiilor publicate…

CISTESTE MAI MULT