Circa 800 de ha din judetul nostru au ars în urma a 2 incendii violente

25 iulie 2022 | Eveniment
Circa 800 de ha din judetul nostru au ars în urma a 2 incendii violente

Circa 800 de ha din judetul nostru au ars în urma a 2 incendii violente

 

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost o noapte de foc pentru pompierii din Măcin care s-au luptat, în zona localității Jijila, cu un incendiu violent ce a înghițit aproximativ 400 de hectare de miriște și vegetație uscată și 600 baloți de paie.

ISU Tl noapte foc pompieri Macin 2

Salvatorii militari ai Secției de Pompieri Măcin au fost alertați prin apel la numărul unic de urgență 112 și la fața locului au intervenit 16 subofițeri cu 3 autospeciale de stingere și SVSU Jijila care au lucrat pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Pentru că se manifesta violent, iar vântul sufla cu putere, misiunea pompierilor a fost una destul de dificilă însă, în mai puțin de 3 ore incendiul a fost lichidat.

Cauza probabilă a fost folosirea intenționată a focului.

Tot 400 de ha au ars si în urma încendiului din zona Poligonului Babadag, produs vineri 22 iulie, în jurul orei 13.00, ca urmare a activităților executate de militari francezi, mai exact : trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, conform comunicatului emis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) :

”Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala.
Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 m SE de poligon.”

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu cele ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea au intervenit și din fericire, nu au fost înregistrate victime umane.

După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez au evaluat pagubele produse urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare.

Potrivit ISU Delta Tulcea, în urma incendiului de vegetație uscată de pe raza comunelor Jurilovca, Sarichioi și Poligonul Babadag au ars :

– aproximativ 150 de ha de vegetație uscată din perimetrul poligonului și aproximativ 250 de ha de vegetație uscată din izlazul comunei Jurilovca, inclusiv suprafața fermei agricole ce a ars în totalitate (54 ha).

ISU TL poligon Babadag 1

”Mai exact, un săivan pentru animale, o casă de locuit de 16 mp, o cocină de porci, 400 de baloți de fân, 4.000 de baloți de paie și 600 de baloți de lucernă, 19 tone de orz, 18 animale (10 oi și 8 porci).
Au fost salvate de către pompierii militari, împreună cu SVSU Jurilovca și proprietar 435 de oi. La momentul producerii incendiului erau evacuate din săivanul pentru animale și au fost îndepărtate de pericol.

ISU Tl incendiu poligon Babadag urmari
Cauza probabilă de producere a incendiul, a fost căderea unui obiect proiectil.”

(surse info și foto : comunicate de presă ISU Delta Tulcea, comunicat MApN)

Alte Articole

Experți și pasionați ai vinurilor românești, în acest weekend, la Tulcea

Experți și pasionați ai vinurilor românești, în acest weekend, la Tulcea

14 iunie 2024

Una dintre întâlnirile trimestriale regulate ale membrilor Asociației Degustătorilor Autorizați din România (ADAR) va avea loc weekendul acesta la Tulcea, după cum ne-a transmis asociația, ce își propune să realizeze…

CISTESTE MAI MULT
La sediul Crucii Roșii Tulcea s-a deschis un Centru Educațional Multicultural

La sediul Crucii Roșii Tulcea s-a deschis un Centru Educațional Multicultural

14 iunie 2024

Numit „un spațiu de bine dedicat persoanelor care au nevoie de ajutor”, Centrul Educațional Multicultural, aflat la sediul Crucii Roșii Tulcea, ce a fost inaugurat ieri, 13 iunie 2024, are…

CISTESTE MAI MULT