1 Septembrie este Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

1 septembrie 2022 | Cultura
1 Septembrie este Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

1 Septembrie este Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării

Azi se împlinesc 32 de ani de când delta noastră, împreună cu unitățile geografice vecine, a fost declarată „rezervație a biosferei”, în cadrul programului “OMUL ŞI BIOSFERA” (MAB UNESCO).

De atunci, Delta Dunării, una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, a primit numeroase titulaturi și recunoașteri:

– din anul 1991 este Zonă umedă de importanță internațională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă – convenția RAMSAR dar și sit al Patrimoniului Mondial Cultural și Natural UNESCO
– din 1999, este Rezervație a Biosferei Transfrontieră România – Ucraina
– în anul 2000 a primit Diploma Europeană pentru arii protejate, reînnoită în 2005, 2010 și 2020
– din 2007 este sit Natura 2000: ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim – Sinoie, ROSCI0066 Delta Dunării – zona marină, ROSCI0065 Delta Dunării,

potrivit datelor publicate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), instituție ce a fost înființată tot în anul 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 983.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) are rolul de a implementa măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării a fost declarată Rezervație a Biosferei, alături de celelalte unități geografice: Sărăturile Murighiol – Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea – Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Braţul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare şi marea teritorială, până la izobata de 20 m inclusiv.

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării prin Ordinul 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile pentru a marca acest moment important pentru patrimoniul natural național, RBDD fiind cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională.

ARBDD a marcat azi Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării iar la eveniment au participat, din partea Consiliului Județean Tulcea, Lucian Simion, consilier al președintelui CJ Tulcea și Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.

CJ Tl ziua RBDD 1 sept 22
Dumitru Mergeani a vorbit despre promovarea acestei frumoase zone a țării cu respectarea condițiilor impuse de statutul de rezervație precum și despre locuitorii deltei pentru care trebuie asigurat un mediu optim :

„Noi, Consiliul Județean Tulcea, ne implicăm permanent pentru promovarea acestei frumoase zone a țării, insistând asupra condițiilor impuse pentru accesul în zonele adiacente unei rezervații.
Pentru noi este onorant să fim parte a mecanismului care pune în valoare frumusețea unei zone de o importanță deosebită la nivel național (sau chiar european), atât din punct de vedere turistic, cât și științific.
Aș dori, pe această cale, să vă asigur că vom fi întotdeauna aproape de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ca element de echilibru între protecția mediului înconjurător și promovarea turistică a județului și vom insista pentru asigurarea unui mediu optim pentru locuitorii acestui frumos colț al Europei“,

a declarat Dumitru Mergeani, administrator public al județului Tulcea.

Și prefectul județului Tulcea, Alexandru Dan Munteanu, a participat la manifestările prilejuite de aniversarea Rezervației Biosferei Delta Dunării:

Pref Tl Ziua RBDD 1sept 22
„Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră și aș dori să vă mulțumesc, domnule Guvernator, pentru invitație. Cunosc o mare parte dintre cei prezenți și vreau să vă spun că mă simt aproape de dumneavoastră. Este limpede că Delta Dunării este o comoară naturală a județului nostru, pe care trebuie să o tratăm cu multă responsabilitate.
Voi spune lucruri redundante, dar trebuie să o fac : zeci de mii de turiști trec anual pragul Rezervației, luând cu ei o mică parte a frumuseții, a gastronomiei locale și a tot ceea ce-i dă Deltei unicitate.
De aceea susțin că este necesar să o promovăm frumos, sustenabil și nu în ultimul rând responsabil. Să nu uităm că în aceste zone trăiesc oamenii Deltei, oamenii pentru care Delta este casă, este suflet, este locul în care își cresc copiii.
Așadar trebuie să facem tot ce ține de noi ca acești oameni să fie bine și să se simtă în siguranță.
Primiți încă o dată mulțumirile mele și recunoștința pentru tot ceea ce faceți și urmați să faceți!
La mulți ani, Rezervație!
La mulți ani, oameni ai Deltei!“,

a transmis prefectul Alexandru Dan Munteanu.

(surse info și foto : fb ARBDD, comunicat de presă CJ Tulcea, comunicat de presă Prefectura Tulcea)

Alte Articole

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

Mâine încep proiecțiile în curtea Farului Vechi din Sulina

18 iunie 2024

Serile de film organizate de Tulcea Film Society au avut loc, până acum, la Casa Avramide din municipiu, dar începând de mâine, 19 iunie, și până duminică, 23 iunie 2024,…

CISTESTE MAI MULT
Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

Expoziție inedită, a unei familii de artiști tulceni, la Muzeul de Artă din municipiu

11 iunie 2024

Muzeul de Artă Tulcea din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită la deschiderea expoziției „3 dialoguri cu natura”, ce va avea loc în această vineri, 14…

CISTESTE MAI MULT