Stiri din tulcea

1 octombrie-Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie 2021
1 octombrie-Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

1 octombrie-Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Pentru a sărbători seniorii tulceni, de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea au organizat o serie de evenimente în aceste zile.
Până pe 03 octombrie, intre orele 08.00 – 20.00, Transport Public SA Tulcea asigură gratuitatea transportului în comun, indiferent de traseu, pentru persoanele care prezintă un talon de pensie.
gratuitati pensionari stp tulcea
Până pe 3 octombrie, între orele 10.00-18.00, pensionarii pot merge gratuit la Acvariu, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Bazilica Martirică Niculițel și toate muzeele și casele memoriale din municipiu și județ.
Până pe 4 octombrie, la Clubul Pensionarilor „Sfatul bătrânilor” Tulcea se vor desfășura concursuri cu premii la șah, remy și table. La binecunoscuta adresă de pe faleză, a clubului pensionarilor tulceni, pe strada Gării, numărul 32, bloc 16, la parter.
club pensionari tulcea
Mâine 2 octombrie, 50 de vârstnici tulceni vor beneficia de o excursie la mănăstirile din județ, eveniment organizat și asigurat de Episcopia Tulcii și Primăria Tulcea. Între cei 50 de vârstnici se vor afla și 15 persoane de la Așezământul de bătrâni „Sfântul Nectarie” Tulcea.
program varstnici tulcea cj
La data de 1 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice – o dovadă sinceră de respect şi preţuire, pe care naţiunile lumii o datorează persoanelor vârsnice.
Aceștia sunt bunicii noștri și bunicile noastre, oameni care ne-au ocrotit pașii și viața. Pentru unii dintre noi o mai fac și acum. Ce fericire de cei care îi mai au! Măcar și pentru acest lucru persoanele vârstnice merită respect și admirație.
Experiența lor de viață este prețioasă, pildele lor sunt teoreme ale existenței. Acestea au supraviețuit vremurilor nu întotdeauna liniștite pentru că au inteligență, cumpătare și rezistență. Au înțeles trecutul, acceptă prezentul, mai realist ca oricine altcineva, anticipează viitorul, cu ponderație și maturitate.
O țară care nu-și respectă bătrânii, nu are perspective și nu are demnitate! Merită să le oferim respect, să fim solidari cu ei, nu doar astăzi, de ziua lor, ci întotdeauna. La mulți ani!
a declarat city managerul, Nicolae Bibu pe pagina sa de socializare.
bibu primarie

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, în vederea promovării drepturilor acestora, dar şi a unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Această zi a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluţiei nr. 45/106. Sărbătoarea vârstnicilor a fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă, adoptat de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU, relatează Agerpres.

Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030.

Conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2021, în România trăiesc peste 3,8 milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 120,8, în ianuarie 2020, la 123,9 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, în ianuarie 2021.

(sursă foto: Facebook, ziarul Delta)