Stiri din tulcea

1 an si 4 luni în plus pentru cumpărarea vechimii în muncă

21 august 2023
1 an si 4 luni în plus pentru cumpărarea vechimii în muncă

1 an si 4 luni în plus pentru cumpărarea vechimii în muncă

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind domeniul pensiilor publice, lansat în transparență decizională, prevede, printre altele, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pensionării pentru limita de vârstă, termenul fiind prelungit până la data de 31 decembrie 2024, după cum a anunțat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Anterior, termenul limită a fost data de 31 august 2023.

Potrivit sursei, persoanele interesate – care nu îndeplinesc condiția unui stagiu minim de cotizare – pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă pot cumpăra vechime pentru o perioadă de maximum 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială iar plata contribuţiei se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare până la termenul de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.
Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.
Cota de contribuţie, potrivit Codului Fiscal, este de 25 %,
a scris ministrul Muncii și Solidarității Sociale pe pagina sa de socializare.

Cei ce doresc să cumpere vechime în muncă trebuie să se prezinte la Casa teritorială de Pensii personal sau prin mandatar, desemnat prin procură specială, cu cartea de identitate sau pașaport, după caz.

Până acum, la nivel național au fost încheiate 28. 516 contracte de asigurare socială cu plata retroactivă (cumpărarea de vechime) pentru care s-au plătit 336.885.881 de lei.

(sursă info și foto : fb simonabucuraoprescu)